JINCHENG, 01. listopada 2017.

Hrvatski glazbenici na Međunarodnom festivalu Chuama u Jinchengu

Prvog dana listopada u Jinchengu, gradu u kineskoj pokrajini Shanxi, otvoren je Međunarodni glazbeni festival Chuama 2017.Radi se o festivalu koji je prvi puta održan u srpnju 2013. kada se na njemu predstavilo desetak lokalnih bandova. Organizatori su u međuvremenu počeli pozivati i goste iz inozemstva nastojeći proširiti krug izvođača i glazbenih stilova dajući mu pritom međunarodni karakter.
Ovogodišnje izdanje vezano je uz Kulturnu sezonu 2017. mehanizma suradnje 16+1, koji uključuje Kinu te 16 zemalja srednjeg i istočnog dijela Europe. Od hrvatskih glazbenih umjetnika u Kinu su ovim povodom doputovali Tamara Obrovac Transhistria Ensemble, Putokazi i Bow vs. Plectrum. Oni će nastupati pred kineskom publikom na otvorenoj pozornici slikovitog Parka prirode planine Ju do 3. listopada.
Osim eminentnih hrvatskih umjetnika na festivalu sudjeluju i njihovi kolege iz 12 zemalja koje surađuju u sklopu gore spomenutog mehanizma, a svi zajedno će se u srijedu zaputiti u Peking gdje će nastupati u tamošnjoj Palači kultura nacija od 6. do 8. listopada.
Otvaranje festivala poklopilo se i s obilježavanjem kineskog Dana državnosti, a tim povodom održan je i Forum kulturnih i kreativnih industrija inicijative Pojas i put na kojem su sudjelovali predstavnici diplomatskih misija, institucija i medija iz Hrvatske, Kine, Albanije, Latvije, Mađarske, Poljske, Slovenije i Srbije.