Peking, 13. svibnja 2017.

Kineski mediji o obilježavanju 25.godišnjice diplomatskih odnosa

Poruke, koje su povodom 25.godišnjice diplomatskih odnosa razmijenili lideri NR Kine i Hrvatske, prenose i kineski mediji.

Kineski predsjednik Xi Jinping i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović razmijenili su čestitke povodom obilježavanja 25. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Kine i Hrvatske.

Xi Jinping je u svojoj poruci istaknuo kako između Kine i Hrvatske postoji duboko, tradicionalno prijateljstvo te da su se u proteklih 25 godina od uspostave diplomatskih veza, odnosi dviju zemalja zdravo i stabilno razvijali uz neprekidno produbljivanje međusobne suradnje na različitim poljima.

"Ocjenjujem visoko razvoj odnosa između Kine i Hrvatske te se nadam da ćemo iskoristiti 25. obljetnicu kao novu polazišnu točku ulažući pritom zajedničke napore te unapređujući neprekidan razvoj sveobuhvatnih partnerskih odnosa kako bi naši narodi osjetili veću korist,'' naglasio je kineski predsjednik.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je naglasila kako će povodom proslave ove važne obljetnice dvije zemlje uložiti novu snagu u budući razvoj dodajući pritom kako je Hrvatska voljna raditi zajedno s Kinom kako bi se nadalje obogaćivao sadržaj suradnje te dao doprinos razvoju odnosa na višu razinu.

Poruke su razmijenili i premijeri: kineski premijer Li Keqiang je u svojoj poruci naglasio kako su se odnosi dviju strana proteklih godina, od uspostave odnosa, razvijali dobro uz neprekidne međusobne razmjene na visokoj razini te jačanje političkog povjerenja i nove rezultate međusobnih praktičnih suradnja. On je istaknuo kako se Kina nada ulaganju zajedničkih napora s Hrvatskom te boljem iskorištavanju prednosti pri provođenju postignutih sporazuma kako bi se postiglo više od sveobuhvatnog partnerskog odnosa dviju strana uz realizaciju zajedničkog razvoja i napretka.

Premijer Andrej Plenković je ovim povodom također naglasak stavio na dobar razvoj odnosa dviju strana u proteklih 25 godina. Dodao je kako će hrvatska vlada i dalje ustrajati kada je riječ o načelu ''jedne Kine'' uz ulaganje nastojanja za unapređenje prijateljstva i suradnje dviju strana s ciljem jačanja odnosa na svim poljima.

Linkovi na vijesti u kineskim medijima na engleskom jeziku nalaze se na ovim web stranicama:

https://news.cgtn.com/news/3d67444d32677a4d/share_p.html

http://news.xinhuanet.com/english/2017-05/13/c_136279225.htm

http://www.chinadaily.com.cn/china/2017-05/13/content_29331967.htm

http://www.china.org.cn/world/Off_the_Wire/2017-05/13/content_40806032.htm