Peking, 11. ožujka 2021.

Sastanak u kineskoj Državnoj upravi za sport

Foto: Državna uprava za sport
O nastavku sportske suradnje između Republike Hrvatske i Narodne Republike Kine razgovaralo se tijekom sastanka veleposlanika Darija Mihelina sa zamjenikom ministra Državne uprave za sport NRK Gaom Zhidanom. Kako je to u nekoliko ovakvih prigoda već naglašeno, sportska suradnja primjer je sjajne sastavnice bilateralne suradnje.
 
Važnost ove Suradnje, koju ponajviše nose Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Pekinško sportsko sveučilište, pokazala se ključnom u srpnju prošle godine, kada su iz Hrvatske posebnim letom Croatia Airlinesa, ujedno najduljim u povijesti naše nacionalne zrakoplovne kompanije i prvim u NR Kinu, sletjeli mladi kineski sportaši koji su trenirali tijekom prošle akademske godine u RH, a prema Zagrebu se uputili državljani 16 različitih zemalja na dugoočekivanom putu prema svojim domovima.
 
Veleposlanik Mihelin naglasio je da je tijekom nedavnog sastanka na vrhu Suradnje 17+1 kao jedan od zaključaka i aktivnosti stvaranje koordinacijskog mehanizma u sportu, u kojemu je Hrvatska zadužena za ljetne, a Slovenija za zimske (olimpijske) sportove. Skori početak djelovanja mehanizma podržava i zamjenik ministra Gao.
 
Kako je pred Kinom veliki zadatak organiziranja Zimskih olimpijskih igara u Pekingu 2022. godine, zamjenik ministra izvijestio je veleposlanika o napretku radova na sportskim terenima, koje je veleposlanik i sam obišao u sklopu nedavnog programa kojem je domaćin bio ministar vanjskih poslova.
 
Veleposlanik je sa zadovoljstvom ustvrdio da je Hrvatska u Kini prisutna i preko sve većeg broja nogometnih trenera koji dolaze u Kinu, naglasivši posebno Slavena Bilića i Ivana Leku kao nova pojačanja klubova u Pekingu, odnosno Šangaju, a i onih u košarci, poput Nevena Spahije u Šangaju.