Šangaj, 13. srpnja 2019.

Svečano otvoren Muzej iluzija u Šangaju

Na prestižnoj lokaciji u neposrednoj blizini znamenite obalne šetnice The Bund, otvoren je 16. Muzej iluzija, 14. u svijetu i prvi u Kini. Riječ je o dosad najvećem prostoru ovog Muzeja koji je stekao svjetsku popularnost u samo četiri godine od otvaranja svojih vratiju u Zagrebu.

Šangajski Muzej iluzija započeo je s radom već tri mjeseca nakon potpisivanja suradnje između osnivača Muzeja iluzija i kineskog partnera, dugogodišnjeg promicatelja hrvatsko-kineske gospodarske suradnje, Caija Yua, na marginama dubrovačkog sastanka na vrhu Suradnje 17+1. Namjera je kineskog partnera u suvenirnici Muzeja iluzija nuditi i hrvatske proizvode kako će oni postajati dostupni na kineskom tržištu.

Na svečanom otvorenju Muzeja iluzija okupilo se stotinjak uzvanika, uglednih šangajskih poslovnih ljudi te predstavnika vlasti grada Šangaja. Goste su prigodno pozdravili poslovni partneri u uspostavljanju Muzeja, Cai Yu i Roko Živković, te zamjenica direktora šangajskog Ureda za turizam Cheng Meihong i veleposlanik RH u NRK mr. sc. Dario Mihelin.

U prigodnim obraćanjima istaknuta je činjenica Godine kulture i turizma između Hrvatske i Kine koja će se u studenom obilježiti i u Šangaju, u prigodi 2. Međunarodne izložbe uvoza u Kinu (China International Import Expo), snažna hrvatska nazočnost u Šangaju s predstavništvima HGK i HTZ, kao i prijateljska suradnja između Zagreba i Šangaja koja će dogodine imati 40. obljetnicu te ona nedavno uspostavljena između Šangaja i Opatije. Spomenuta je i zapažena prošlogodišnja izložba Muzeja prekinutih veza u Šangaju kao i izložba Muzeja 80-tih koja će se najesen otvoriti u ovom gradu, u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Zagreba.

Izvor fotografije: Muzej iluzija Šangaj.