Uvodna riječ

Dragi prijatelji

Republika Hrvatska i Narodna Republika Kina predane su izgradnji i napretku međusobnih odnosa, u godini kada slavimo 25.obljetnicu uspostave diplomatskih odnosa osobito nas ohrabruje postojanost opredjeljenja dvaju državnih čelništva u izgradnji ovoga prijateljstva, bez obzira na razliku u veličini, gospodarskoj snazi i međunarodnom utjecaju naših zemalja. U ovoj svečanoj godini, Hrvatska i Kina na svim razinama nastavit će dokazivati međusobno prijateljstvo i kvalitetne odnose.

Osim na državnoj razini, Hrvatsku i Kinu povezuje i prijateljstvo hrvatskih i kineskih građana, naših akademskih institucija, lokalnih razina, umjetničkih i kulturnih grupa, sve više se radi i na jačoj ekonomskoj suradnji i Hrvatska je pouzdan i stabilan partner Kine u Europskoj uniji te na području europskog jugoistoka.  Kina i Hrvatska nikada nisu bile tako blizu jedna drugoj – pokazuje to i stalan porast broja kineskih turista koji putuju u našu zemlju, ali i sve veći broj hrvatskih građana koji žele saznati više o kineskoj kulturi i jeziku, od najmlađih generacija nadalje. Sve više otkrivajući jedni o drugima i naše veze su čvršće, a perspektiva jasno usmjerena na zajedništvo i suradnju.

Svakako ohrabruje i potvrđuje nadgradnju te novu etapu dosadašnjih odnosa otvaranje prema naglašenoj gospodarskoj komponenti. Ovaj će oblik suradnje biti sve prisutniji, potvrđujući NR Kinu kao globalnu ekonomsku snagu i Republiku Hrvatsku kao potencijalno važnog, s obzirom na naš strateški geografski položaj nezaobilaznog partnera u regiji središnje i jugoistočne Europe. Postojani rast kineskih ulaganja u Hrvatsku potvrđuje ove pohvalne trendove.

Novi impulsi u odnosima i zamah kojega priželjkuju i Hrvatska i Kina već su potvrđeni državnim posjetom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović NR Kini u listopadu 2015.godine te prvim susretom premijera Andreja Plenkovića i kineskog premijera Li Keqianga u studenome prošle godine u Rigi, na summitu Kina +16. U godini kada slavimo 25.obljetnicu diplomatskih odnosa, kontakata na visokoj razini bit će još i više, a sve u cilju što boljih i sadržajnijih odnosa koji će upotpuniti naš trud i uspjeh kojega su obje strane u tom smislu pokazale u proteklih 25 godina.

Nebojša Koharović

veleposlanik

Copyright (c) 1997.- 2018. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH Sva prava pridržana